Előzmények

Tátnak már az előző századfordulón volt zenekara. 1930-ban került élére, képzett zenész, a perbáli Pregítzer Mátyás személyében. Később őt a táti Keil Mihály követte, aki 1960-ig, a zenekar feloszlásáig dirigálta az együttest. A feloszlásra az akkori helyi vezetés támogatásának hiánya miatt került sor. Amikor kimondták a feloszlást, a zenekar öt régi tagja a sok évtizedes kottákat ládákba csomagolta és titkos helyre elzárta. Megegyeztek abban, hogy csak akkor nyitják ki ezeket, ha azt látják, hogy a táti dalok tolmácsolására alkalmas zenekar alakul a faluban. A Hazafias Népfront Nagyközségi Bizottsága (Rózsavölgyi Károly titkár), a Petőfi Sándor Művelődési Ház (Kátai Ferencné igazgató) hosszas szervező és előkészítő munkájának és a Nagyközségi Közös Tanács (Prohászka Tibor tanácselnök) támogatásának is köszönhető, hogy a 25 évig lezárt ládák az „ötök” egyikének, Hauber Ferencnek a padlásáról lekerültek és megnyíltak.

Alakulás és történet napjainkig

Az 1985. október 1-én megalakult Német Nemzetiségi Fúvószenekar karmestere Bulhardt Vilmos (Dorog, 1923.10.09. – Dorog, 1988.01.08.) volt, aki a régi kottákban őrzött dallamokat a 27 tagú zenekar hangzásának megfelelően átírta. Táton és a környező településeken lakó zenészek fő feladatuknak a német nemzetiségi zenekultúra ápolását, a mai német zeneszerzők műveinek bemutatását, a lakosság szórakozási igényeinek magas szintű kielégítését tekintették és tekintik ma is. A zenekar első minősítésére 1985. december 15-én, önálló hangverseny keretében került sor, ahol a zsűri „Aranydiploma” minősítéssel jutalmazta az együttest.

Bulhardt Vilmos 1988. január 8-án bekövetkezett halála után Fódi János vette át a zenekar irányítását. Az 1989. március 8-i minősítő hangversenyen a Balázs Árpád zeneszerző vezette zsűri a zenekarunkat a nemzetiségi együttesek kategóriájában, az országban elsőként „Kiemelt Aranydiploma” minősítéssel jutalmazta. 1991-ben, a Pilisvörösváron megrendezett VIII. Országos Német Nemzetiségi Fúvószenekari Fesztiválon a fúvószenekarunk kiemelt második helyezést ért el. Az együttesünk megkapta a Magyarországi Németek Szövetségének különdíját is.

1995. szeptember 27-én a fúvószenekar tagjaiból megalakult a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekari Egyesület. Karmesterünk ettől kezdve több mint 20 éven át Zagyi István volt.

A zenekarnak nagyon sok hazai és külföldi szereplése volt. Hazaiak közül kiemelkednek a Megyei Nemzetiségi Hét nyitórendezvényei, a Budapesti Országos Svábbálok, fúvószenekari szemlék és találkozók, nemzetiségi fesztiválok. Az együttes fontos szerepet tölt be Tát Város zenei-kulturális életében. Állandó résztvevői vagyunk a helyi ünnepségeknek, rendezvényeknek. A már hagyományos Újévi hangversenyeink során mindig kicsinek bizonyul a Táti Kultúrház.

A legkiterjedtebb és legrégebbi baráti kapcsolata a zenekarnak Németországban van. 1986-tól kezdődően hétszer voltunk a bajorországi Schrattenbachban. A Musikverein Schrattenbach tagjai nyolcszor szerepeltek Táton. Legutóbb 2023-ban, Pünkösdkor.

Zagyi István magas szintű szakmai irányításával a fúvószenekar 2000-ben, nemzetiségi kategóriában ismét “KIEMELT – ARANY” minősítést kapott a neves szakemberekből álló zsűritől (Dohos László, Auth Henrik és Sánta Ferenc).

Nagy sikerrel szerepelt vezetésével a fúvószenekarunk külföldön is.  Az espoo-i polgármester meghívására 1997-ben Finnországban jártunk.

2004-ben Dél-Tirolban, a St. Leonhard településen megrendezett Grand Prix versenyen az előkelő harmadik helyezést ért el irányításával a fúvószenekarunk.

2006-ban a Sliemai Filharmónia Társaság meghívására az Európai Unió legkisebb tagállamában, a csodálatos szépségű Máltán vendégszerepeltünk a mazsorett csoporttal együtt.

2010-ben szintén a mazsorett csoporttal közösen az olaszországi Magione-ba utaztunk.

A fúvószenekar 2006-ban kapott először meghívást Bad Schlemaba, az Európai Fúvószenekari Fesztiválra.  Minden évben 12 országból egy-egy zenekart hívnak meg. Legutóbb 2022 szeptemberében (ötödik alkalommal) öregbítettük Tát és Magyarország hírnevét a 4000 fős sátor színpadán. Az együttesünk eljutott Zagyi István dirigálásával Tát testvértelepüléseire (Buseckbe, Ebedre, Kaplonyba, Mollnba) is.

2016 júliusában Székelyföldre utaztunk. A Székelyudvarhely mellett található Farkaslakán adtunk nagysikerű önálló hangversenyt.

2018-ban részt vettünk a Horvátországban megrendezett kétnapos II. Adriatic Dance and Music Fesztiválon.  Július 13-án a Krk sziget központi tengerpartján, másnap pedig a Kvarner-öbölben található Novi Vinodolski népszerű üdülőhelyen szerepeltünk nagy sikerrel.

A baráti zenekarok fogadásán túl, a Táton működő Musik-Land Utazási Iroda felkérésére Európa 15 országából, valamint az USA-ból, Kanadából és Ausztráliából érkező fúvószenekarokkal adtunk közös hangversenyt.

Fúvószenekarunk a külföldi vendégszerepléseivel és a külföldi zenekarok fogadásával hozzájárul a népek közötti kulturális- és emberi kapcsolatok erősítéséhez, a nemzetiségi lakosság úgynevezett „híd” szerepének minél hatékonyabb megvalósításához.

A Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar 2016. június 30-án felvételt nyert a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba.

A VOSZ Komárom-Esztergomi Megyei Szervezete kuratóriumának döntése alapján a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar zeneművészet kategóriában elnyerte a 2017. évi Komárom-Esztergomi Megyei Príma Díjat. A több mint három évtizedes kulturális tevékenységünkkel kiérdemelt elismerést szeptember 22-én, Dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára adta át a tatabányai Jászai Mari Színházban megrendezett Díjátadó Gálaesten.

A fúvószenekar jelenlegi művészeti vezetője Szladik Tibor zenetanár. Ő 2016. január 10-én, a hagyományos Újévi koncerten vette át a karmesteri pálcát Zagyi Istvántól, aki 2016. május 15-én kapta meg Tát Város Pro Urbe kitüntetését.

 

 

Művészeti vezetők

                    Bulhardt Vimos: 1985 – 1988.

                    Fódi János: 1988 – 1995.

                    Zagyi István: 1995 – 2016.

                    Szladik Tibor: 2016.-

 

Zenekarvezető/elnökök

                    Rózsavölgyi Károly: 1985 – 1995.

                    Bohner Antal: 1995 – 2001.

                    Kátai Ferencné: 2001 – 2015.

                    Rózsavölgyi Károlyné: 2015 – 2019.

                    Szádóczki Iván: 2019.-